Успокоително: Първи спад от година на цените, но на едро. За вътрешния пазар

...
Успокоително: Първи спад от година на цените, но на едро. За вътрешния пазар
Коментари Харесай

Успокоително: Първи спад от година на цените, но на едро


Успокоително: Първи спад от година на цените, само че на едро. За вътрешния пазар спадът е с 25,9 на сто спрямо година по-рано.
За първи път от края на лятото
на предходната година насам цените на производител, които са знак накъде се движи инфлацията, падат.

На месечна база през октомври общият показател понижава с 0,6%, а спрямо година по-рано са с 20,1% по-ниски, сочат данни на Национален статистически институт, оповестени в четвъртък.
Тези показатели са разнообразни за вътрешния
и външния пазар. Докато при предприятията, работещи за експорт, индустриалните цени понижават единствено със 7,8% спрямо година по-рано, то за вътрешния пазар понижението е с 25,9%.

Причината е на първо място в енергийните цени. На годишна база
те са намалели с 47,9 на 100,
следвайки наклонността на тържищата за ток и газ, където купуват компаниите.

Спрямо октомври 2022 година има значително понижение на индустриалните цени за вътрешния пазар и в химическата индустрия – с 28,5%,
и в производството на метали – с 11%.
Предходният спад на индустриалните цени в средата на 2022 година също се получи в изискванията на мощно намаляващи борсови цени на тока и газа. Тогава борсовата цена на тока у нас за първи път падна под долната граница от 250 лева за мегаватчас, която бе избрана от държавното управление като равнище, над което компаниите
получават обезщетения от бюджета.
Предварителните данни за инфлацията за ноември, оповестени в четвъртък от Евростат, също демонстрират доста понижение – годишната към този момент е 2,4% приблизително за еврозоната и е най-ниската от 28 месеца насам.
“При това спадът на инфлацията
е широкообхватен – във всички продуктови групи и в съвсем всички страни. Това непосредствено отхвърля изказванията от миналата година, че Европа е изпуснала инфлацията от надзор и че тя ще спадне доста мъчно и доста постепенно. Всъщност
инфлацията си отива по-бързо, в сравнение с се появи,
което е разумно при инфлация, провокирана от потрес в предлагането ”, разяснява старши икономистът на институт “Отворено общество ” Георги Ангелов в собствен пост във фейсбук. “Нещо повече, инфлацията в еврозоната е по-ниска в сравнение с в Съединени американски щати и Англия ”, написа той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР